HomeNieuws Schwunggeluk in ’s Hertogenbosch

Schwunggeluk in ’s Hertogenbosch

Verkeerskundige apps | Innovatie

Eric Greweldinger, ‘gelukkige’ VRI-specialist van de gemeente ’s-Hertogenbosch - “VRI is mijn passie” - vertelde tijdens het Nationaal Fietscongres 2018 in Rotterdam enthousiast over de implementatie van 50 Schwung-VRI’s binnen de gemeente binnen een jaar tijd.

“Een jaar geleden besprak ik met mijn collega van de provincie Noord-Brabant de mogelijkheden van de gelanceerde Vialis-Schwung-app. ‘Kunnen we hier iets mee?’”. De app legt via de VRI’s contact met de VRI-centrales en doet een groenaanvraag voor de fietser in aantocht. “Op termijn kan het resulteren in minder verweglussen”, aldus Greweldinger. Maar dan moet het gebruik van de Schwung-app wel goed gepromoot worden. En daar maakt de gemeente dan ook goed werk van. Via uitgebreide social media inzet in de stad en bij de fietsenstallingen van de gemeente zijn animaties en filmpjes getoond over de werking van de app.

Fietsers downloaden de app, die tijdens het fietsen op de achtergrond meedraait. “De app werkt als een ‘lange arm naar de drukknop’”, zo schetst Greweldinger, “waardoor fietsers vaker kunnen doorfietsen.”
Ook voor de wegbeheerder is de Schwungapp interessant. Het levert anoniem opgeslagen fietsdata op, die meer inzicht geven in fietsstromen. Zo kan de gemeente fietsroutes optimaliseren. Na de eerste Schwung-VRI, was de gemeente al snel overtuigd van de meerwaarde en gaf toestemming om 50 VRI’s via de VRI-centrale in contact te brengen met de app. Sinds maart zijn deze VRI’s actief en leveren al informatie op van zo’n 400 unieke fietsritten per dag.

schwung_1

De volgende stap is dat de Schwung-gebruiker feedback krijgt van het systeem over bespaarde tijd en verbrandde calorieën. “Uiteindelijk wil je dat de fietsers via een dashboard ziet of hij even moet doortrappen of juist rustig op de VRI kan afrijden”, zo voorspelt Greweldinger. “Zo werken we in ’s Hertogenbosch mee aan fietsgeluk.” 

+