Zoeken
9 IT-partijen gecertificeerd voor leveren Connected Transport-diensten

9 IT-partijen gecertificeerd voor leveren Connected Transport-diensten

Negen IT-partijen ontvingen vandaag een certificaat voor de Connected Transport-toepassingen die zij ontwikkelden voor de logistieke sector. Dankzij de toepassingen krijgen vrachtwagenchauffeurs real-time informatie in hun in-truck systemen, en kunnen zij beter anticiperen op actuele verkeerssituaties. Dit verhoogt de verkeersveiligheid en zorgt voor duurzamer rijgedrag. Met de certificering wordt aangetoond dat de geleverde toepassingen voldoen aan de landelijke eisen en afgesproken standaarden, waardoor ze breed uitgerold kunnen worden.

De connected toepassingen maken data-uitwisseling mogelijk tussen de vrachtwagen en intelligente systemen op en langs de weg zoals matrixborden, slimme verkeerslichten en bandenspanningsmeters. Denk bijvoorbeeld aan meldingen over een stilstaand voertuig, de start van een file of informatie van intelligente verkeerslichten (iVRI’s) rechtstreeks op hun boordcomputer. De toepassingen van Connected Transport leveren een transporteur veel op: hogere verkeersveiligheid, kostenbesparing en emissiereductie. 

Na een succesvolle eerste test in 2022 zijn vanaf februari 2023 negen IT-partijen gestart met het integreren van Connected Transport in hun bestaande in-truck oplossing. Dit zijn AddSecure, Aventeon, Data2Track, GPS-Buddy, Logi-App, MobiCoach, Pharox, Prometheus en Trimble. De negen IT-partijen worden voor toelevering van de real-time verkeersdata ondersteund door Vialis en Yunex Traffic. De certificering staat voor het succesvol integreren van Connected Transport in hun software en is een bekroning op een intensief jaar van ontwikkelen. Tevens is het een startsein voor grootschalige uitrol.

Janneke Nijsing, projectleider Connected Transport voor SmartwayZ.NL: “We maken de omslag van lokale initiatieven naar landelijke realisatie. Hoe meer vervoerders en IT-partijen meedoen, hoe groter de resultaten zijn die we boeken op de wegen voor een veilig en bereikbaar Nederland. De certificering is dan ook een mooie stap in het verder opschalen van Connected Transport.”

Robbert Janssen, projectleider voor het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat: “De Connected Transport-diensten zijn gebaseerd op open-source software en zijn het resultaat van een geslaagde publiek-private samenwerking. De toepassing op straat in de logistieke sector zorgt voor voordelen voor het bedrijfsleven én de maatschappij door het transport duurzamer, veiliger en efficiënter te maken. De diensten zullen ook steeds meer in stedelijk gebied uitgerold gaan worden wat de leefbaarheid van onze steden ten goede komt.”

Subsidie voor transporteurs 
Transporteurs die actief zijn in Zuid-Nederland en in de omgeving van Schiphol en Royal FloraHolland die willen profiteren van de voordelen van Connected Transport kunnen tot 14 december 2023 een gebruiksvergoeding aanvragen. Deze bedraagt 70 euro per voertuig. Meer informatie over de voorwaarden is te vinden op www.connectedtransport.nl of www.amsterdamlogistics.nl

De certificaten werden uitgereikt door Vincent Habers (Ministerie van IenW) en Theo Stevens (SmartwayZ.NL) tijdens de Algemene Ledenvergadering van DALTI, branchevereniging voor IT-leveranciers in de logistiek, op de ICT&Logistiek beurs in de Jaarbeurs te Utrecht.