Zoeken

Alkmaar op tijd

Actuele ov reisinformatie in Alkmaar. Onlangs is in Alkmaar een aantal halte- en overzichtsdisplays in gebruik genomen die de actuele vertrektijden van de bussen aangeven.

IMG_1132_180px_1.jpg
IMG_1132_180px_1.jpg

De provincie Noord-Holland heeft de laatste jaren geïnvesteerd in actuele OV reisinformatie. Het doel van de provincie is om op veel plaatsen in de provincie actuele reisinformatie over het openbaar vervoer te gaan geven. Hiervoor is een nieuwe standaardisatie in het leven geroepen onder de naam Transmodel.

 

Deze standaard is in overleg met overheden, OV bedrijven en leveranciers van reisinformatiesystemen overgenomen vanuit een Europese standaard en vertaald naar de Nederlandse omstandigheden. Een onafhankelijke organisatie gaat de standaard beheren en zo nodig aanpassen. De bedoeling is dat deze standaard overal in Nederland gebruikt gaat worden voor OV reisinformatiesystemen.

De eerste halte- en overzichtsdisplays die conform deze nieuwe standaard werken, zijn door Vialis ontwikkeld en zijn recent door de gemeente Alkmaar in gebruik genomen. Deze displays geven de actuele vertrektijden aan langs de nieuwe HOV verbinding.

 

De informatie hiervoor wordt verzameld door een computersysteem dat bij de provincie staat opgesteld en dat van alle OV bedrijven die in de provincie rijden de dienstregeling en de actuele positie (GPS) van de bussen krijgt. Met behulp van deze informatie worden de actuele vertrektijden gegenereerd en deze worden via het mobiele communicatie netwerk (GPRS) naar de betreffende halte- en overzichtdisplays verzonden.

 

Vialis heeft hiervoor een geheel nieuwe productfamilie ontworpen onder de naam ViaBIS. Deze familie bestaat uit een lokale controller in de displays en een centrale server. Deze producten werken volgens de nieuwe Transmodel standaards en zijn modulair opgezet en kunnen met vele type displays (bijvoorbeeld TFT schermen) en formaten uit de voeten.