Zoeken

Almere zet in op Integraal verkeersmanagement

Sinds 40 jaar wordt er gewoond, gewerkt en geleefd in Almere. In 2030 zal het aantal inwoners van de stad bijna verdubbeld zijn. De verkeersstromen zullen meegroeien. Niet alleen het stedelijk openbaar vervoer, maar ook de automobiliteit. Om de stad bereikbaar te houden, zet Almere daarom de komende jaren in op integraal verkeersmanagement. Vialis denkt hierbij met de gemeente mee.

Het uiteindelijke doel van Almere is om in 2013 zowel in het centrum van Almere-Stad als daaromheen verkeersmanagementscenario's in te kunnen zetten op basis van de actuele verkeerssituatie. De diverse systemen van de gemeente zullen aan elkaar worden gekoppeld, waarbij als eerste de parkeer- en routeinformatie in de stad geïntegreerd wordt. Met behulp van zes bermDRIP's kunnen centrumbezoekers straks zien waar parkeerruimte beschikbaar is en of zij vertraging kunnen verwachten op weg naar die parkeergelegenheid.

De verschillende systemen worden straks allemaal aan elkaar gekoppeld met behulp van ViValdi, het mobiliteitsmanagementsysteem van Vialis. ViValdi integreert alle functionaliteiten die met rijdend en stilstaand verkeer te maken hebben, maar kan ook de verkeerssystemen van de verschillende wegbeheerders aansturen. Het maakt daarbij niet uit of de systemen van Vialis of een andere leverancier afkomstig zijn.

Om de integrale aansturing mogelijk te maken maakt ViValdi gebruik van open standaarden en ondersteunt het alle open interfaces die op de Nederlandse markt bestaan.