Zoeken

Apeldoorn over op 100 % led-lantaarns van Vialis

Het gebruik van led-verlichting in verkeerslichten zorgt ervoor dat er tot 60 % op energie- en onderhoudskosten kan worden bespaard. Bovendien komt het gebruik van led-verlichting de verkeersveiligheid ten goede. Led-lampen zijn immers betrouwbaar en geven een betere zichtbaarheid dan de traditionele gloeilampen. Daarnaast geven zij geen fantoomeffecten en zijn ongevoelig voor trillingen. Sinds de jaren ‘90 erkent de gemeente Apeldoorn de voordelen van led-verlichting en onlangs heeft zij haar laatste nog niet omgebouwde kruispunt voorzien van deze vorm van verlichting. Hiermee is Apeldoorn de eerste gemeente in Nederland met 100 % Vialis-led-verlichting in verkeerslichten.

LED1Apeldoorn.jpg
LED1Apeldoorn.jpg

De dienst Openbare Werken van de gemeente Apeldoorn startte een kleine 15 jaar geleden met het proefsgewijs inbouwen van led-modules in bestaande verkeerslantaarns. Deze eerste toepassingen waren "proeven" in de hoge lantaarns en enkel in de rode optieken (in verband met het kostenaspect).

 

De goede ervaringen met de nieuwe led-verlichting leidde binnen Apeldoorn tot het besluit alle kruispunten in het vervolg uit te rusten met led-verlichting. Hetgeen inmiddels vorm heeft gekregen.