Zoeken

Automobilist op A9 ontvangt actuele reistijdinformatie

Sinds kort wordt de automobilist op de A9 en op het onderliggende wegennet rondom de A9 geïnformeerd over de actuele verkeerssituatie op het traject. Weggebruikers krijgen informatie op maat, waardoor zij de verkeersdrukte op hun route kunnen ontwijken. De route-informatie bestaat uit reistijdinformatie naar Amsterdam over de A9 en alternatieve provinciale routes.

180px_NMMag01dripsA9_8.JPG
180px_NMMag01dripsA9_8.JPG

Rijkswaterstaat wil met de provincie Noord-Holland en de gemeenten "samen werken aan samenhangende wegennetwerken", waardoor het verkeer vlotter en beter kan doorstromen.

 

Het inwinnen van de reistijdinformatie gebeurt via kentekencamera's op de provinciale en gemeentelijke wegen.


Vialis is verantwoordelijk voor de levering van de 13 kentekencamera's en de 7 Dynamische Route Informatie Panelen (DRIP's), maar ook voor het berekenen van de reistijden die getoond worden op de DRIP's en de exploitatie van het systeem gedurende drie jaar.

 

De via de camera's ontvangen kentekengegevens worden versleuteld (anoniem gemaakt) en doorgezet naar de Vialis Traffic Factory. In de Traffic Factory van Vialis worden de reistijden berekend, die naar de Verkeerscentrale Noord Nederland in Velsen worden gezonden. Vanuit de verkeerscentrale worden deze gegevens op de DRIP's gezet. Op de nieuwe DRIP's kunnen in het rood en wit tekstbestanden, maar ook pictogrammen worden getoond.

 

De komende drie jaar is Vialis verantwoordelijk voor de exploitatie van het systeem. Vialis levert deze periode de reistijdeninformatie, zorgt voor een ongestoorde communicatie tussen de Vialis Traffic Factory en de Verkeerscentrale, en onderhoudt de camerasystemen. Verder wordt regelmatig gekeken of de kwaliteit van de beschikbaar gestelde informatie op peil blijft.