Zoeken

Badhoevedorp krijgt lucht

A9 - omlegging Badhoevedorp definitief gegund Rijkswaterstaat heeft op 11 december jl. het project Omlegging A9 Badhoevedorp gegund aan combinatie BadhoeverBogen, bestaande uit VolkerWessels, Boskalis en Mourik Groot-Ammers. De werkzaamheden zullen in de herfst van 2013 beginnen. Eind 2018 is het project klaar. Met het verdwijnen van de A9 uit Badhoevedorp verbetert de leefbaarheid en de luchtkwaliteit en de geluidsoverlast wordt minder. Bovendien ontstaat er ruimte voor nieuwe ontwikkelingen in het dorp, zoals parken en woonwijken.

Vialis500x190.jpg
Vialis500x190.jpg

10 Viaducten en een onderdoorgang

Bijzonder aan dit project is dat een nieuw stuk snelweg wordt aangelegd om een bestaande snelweg vanuit het hart van een dorp te kunnen verwijderen. De A9 wordt circa 600 meter ten zuiden van het dorp gelegd. Het nieuwe tracé wordt uitgebreid naar 3 rijstroken en een vluchtstrook in beide richtingen. Om de omlegging te kunnen realiseren, worden er 10 viaducten gebouwd variërend in lengte van 30 tot 170 meter en 12 tot 90 meter breed. De meest tot de verbeelding sprekende werkzaamheden zijn de aanleg van 2 viaducten over de A4 en over de Schiphol spoorlijn. Ook komt er een onderdoorgang voor hoogwaardig openbaar vervoer (HOV).

De doorstroming bij knooppunt Badhoevedorp zal sterk verbeteren, doordat het bestaande klaverblad vervangen wordt door een nieuw knooppunt. Door alle verbeteringen blijven economisch belangrijke gebieden, als Schiphol en Amsterdam, ook in de toekomst goed bereikbaar.

Activiteiten Vialis

Binnen dit project is Vialis verantwoordelijk voor het ontwerp en de realisatie van de dynamisch verkeerssystemen, zoals verkeersignalering, portalen, bewegwijzering, CCTV (cameratoezicht), DRIP (dynamische route informatiepanelen) , TDI (toeritdoseerinstallaties) ,VRI (verkeersregelinstallaties), alsmede voor de openbare verlichting op rijkswegen en onderliggend wegennet.

Planning

Volgens de planning gaat in de herfst van 2013 de eerste schop de grond in. Tot het tracébesluit onherroepelijk is (verwachting eind 2012), zal de aannemer geen onomkeerbare werkzaamheden uitvoeren. De nieuwe A9 wordt in 2017 in fasen opengesteld. In 2017-2018 wordt de huidige snelweg uit Badhoevedorp verwijderd. Eind 2018 zijn de werkzaamheden afgerond.

 

Regionale samenwerking

Rijkswaterstaat is de opdrachtgever van de omlegging A9 Badhoevedorp. Het ontwerp van de omlegging is ontwikkeld met en medegefinancierd door Provincie Noord Holland, Gemeente Haarlemmermeer, Gemeente Amsterdam, Stadsregio Amsterdam en Schiphol Nederland b.v.

combinatie BadhoeverBogen
Combinatie BadhoeverBogen bestaat uit de VolkerWessels bedrijven Vialis, KWS Infra, Van Hattum en Blankevoort en samen met Boskalis en Mourik Groot-Ammers.

Voor meer informatie, zie de website van Rijkswaterstaat