Zoeken

Betere doorstroming rondom Zwolle vanaf najaar 2011

Vanaf het najaar van 2011 zullen verkeersopstoppingen rondom Zwolle minder vaak voorkomen. Verkeer in en om de invalswegen van Zwolle en Kampen wordt vanaf het najaar voorzien van actuele verkeersinformatie. De regio krijgt een dynamisch route-informatiesysteem, dat automobilisten reistijden en beschikbare parkeergelegenheden geeft. Zodra zich wijzigingen in de verkeersstromen voordoen, reageert het systeem direct en past zich aan, zodat het verkeer steeds de meest optimale doorstroming heeft.

Vialis500x190.jpg
Vialis500x190.jpg

Vialis is verantwoordelijk voor de bouw van het centraal verkeersmanagement systeem dat de dynamisch route-informatie coördineert en aanstuurt. Het systeem wint straks informatie in uit 32 verkeersregelinstallaties van de Gemeente Zwolle, vijf van de Provincie Overijssel en één van Rijkswaterstaat. Daarnaast worden er straks reistijden ingewonnen op basis van Bleu Tooth techniek. Aan de hand van signalen van o.a. mobiele telefoons van automobilisten wordt anoniem en automatisch de verkeerssituatie in kaart gebracht.

 

Via een scenariomanager worden na de zomer teksten op DRIP's rondom Zwolle gepresenteerd. Het zogenoemde scenario managementsysteem zorgt ervoor dat de actuele situatie op de weg wordt getoond en dat, waar nodig, omleidingsroutes geactiveerd kunnen worden. Tijdens de negen jaar onderhoud toont Vialis straks jaarlijks de werking van de scenario's aan, alsmede het goed functioneren van de verkeersregelinstallaties.

 

Zwolle en omgeving loopt landelijk voorop met dit systeem. Het project is een van de eerste, grootschalige praktijktoepassingen van integraal regionaal dynamisch verkeersmanagement in Nederland, waarin diverse overheden nauw samenwerken - iets dat niet in alle regio's vanzelfsprekend is!