Zoeken

Bouw Idee Café: Digital Twin een hype of een nuttige toepassing?

Innovatie is niks nieuws voor de bouw. Van aquaduct tot 3D geprinte brug, van prehistorische tempel tot modulair gebouwd stadion: al zolang mensen bouwen, vinden ze dingen uit en verbeteren ze processen en materialen. Om het hoofd te bieden aan de uitdagingen van deze tijd, is deze innovatiekracht belangrijker dan ooit en daar spelen Cobouw en Bouwend Nederland op in met Bouw Idee Café. Via Bouw Idee Café worden er tien livestreams georganiseerd rond verschillende thema’s, van Sociale innovatie tot Vervanging & renovatie.

BouwIdeeCafe_overview.PNG
BouwIdeeCafe_overview.PNG

Vanuit VolkerWessels is Marco de Jong, Manager Ontwerp bij Vialis, uitgenodigd om deel te nemen aan de negende editie, met als thema Vervanging en renovatie infra en kunstwerken. Als het gaat om digitalisering, valt al snel het begrip digital twins. Een voorbijgaande hype of een nuttige toepassing? 83% van de kijkers is van mening dat het inzetten van digital twins een onomkeerbare revolutie is in alle aspecten van infrastructuur. Koren op de molen van Marco de Jong. Vialis zet digital twins in om zo optimaal en voorspelbaar mogelijk te kunnen bouwen en is in gesprek met opdrachtgevers over hoe digital twins in komende contracten kunnen worden opgenomen. 

De Jong ziet daarin een groot voordeel: “Door het inzetten van een digital twinmodel is het hele bouwproces, maar ook het opleidingstraject van de bedieners in één proces te vangen.” Het hele project wordt niet alleen eerst digitaal uitgevoerd, handig op drukke verkeerslocaties, maar ook steeds verrijkt met nieuwe data en ontwikkelingen. De Jong: “In de toekomst wordt het dan mogelijk om ook het onderhoud voorspelbaar te maken. Je weet dan precies wanneer een brug bijvoorbeeld in storing gaat, of wanneer het asfalt vervangen moet worden.” Maar daarvoor is meer data nodig dan die van Vialis alleen. Samenwerking is daarbij belangrijk, in een zo vroeg mogelijk stadium: “Infrabreed. Dus civiel, wegen en installaties allemaal opnemen in het project. En opdrachtgevers zouden data beschikbaar moeten stellen aan nieuwe opdrachtnemers.”

Bekijk hieronder de introductie van Digital Twin. De gehele uitzending is hier terug te kijken.

Bron: De bouw maakt het slim