Zoeken

Eerste DVM Exchange koppeling operationeel

Op 22 juli 2014 hebben de wegbeheerders in het project GelOve de eerste koppeling tussen hun netwerkmanagementsystemen tot stand gebracht die is gebaseerd op de nieuwe DVM Exchange-standaard. Met DVM Exchange is het mogelijk systeemonafhankelijk en netwerkbreed regionale scenario’s in te zetten. Het stuurt de DVM-services aan op elkaars DVM-systemen, zoals verkeerslichten, verkeercamera’s en drips. De regiodesk kan hierbij, zonder directe tussenkomst van een andere wegbeheerder, op basis van vooraf gemaakte afspraken regelscenario’s inzetten en het verkeer zo maximaal mogelijk faciliteren.   De koppeling is gerealiseerd tussen het NetwerkManagementSysteem GelOve van de provincie Gelderland en DevIS van de gemeente Deventer - Stedendriehoek.

GelOve

Het project GelOve is een samenwerkingsverband in de regio Gelderland / Overijssel waarin de gemeenten Arnhem, Nijmegen en Deventer, de provincies Gelderland en Overijssel en Rijkswaterstaat hun verkeersmanagementsystemen geschikt maken voor regionaal scenariomanagement. Het maakt onderdeel uit van het landelijk programma Beter Benutten.

 

DVM Exchange

De industrie heeft de afgelopen jaren onder leiding van CONNEKT hard gewerkt aan een gestandaardiseerd communicatieprotocol voor berichtenuitwisseling tussen DVM-centrales, de DVM Exchange. November 2013 heeft de industrie de eerste standaard gepubliceerd, de DVM Exchange versie 2.5 (www.dvm-exchange.nl). Deze standaard hebben Technolution en Vialis nu in hun systemen DevIS en het Netwerkmanagementsysteem-GelOve voor het eerst geïmplementeerd en succesvol uitgerold.

 

De planning is dat nog deze zomer binnen GelOve ook de netwerkmanagementsystemen van de gemeente Nijmegen en van Rijkswaterstaat via de DVM Exchange worden gekoppeld