Zoeken

Eerste privé radiostation met verkeersinformatie via navigatiesystemen.

De landelijke radiozender 4FM start als eerste commerciële station in Vlaanderen met het aanbieden van verkeersinformatie via navigatiesystemen.

Vialis500x190.jpg
Vialis500x190.jpg

Op die manier wordt de weggebruiker via bijvoorbeeld GPS (Global Positioning System) meteen op de hoogte gebracht van files op zijn route. Bij de VRT hanteert Radio 2 het systeem al. Bij het afstellen van het Traffic Message Channel (TMC) op 4FM, komt de actuele file-informatie op het navigatiescherm en dit 24 uur per dag. De digitale verkeersinformatie wordt via een TMC-signaal naar de FM-zenders van 4FM gestuurd. Het systeem wordt al in omliggende landen gebruikt voor het doorgeven van verkeersinformatie. 4FM zal er binnenkort als eerste in Vlaanderen flitsmeldingen aan toevoegen.


"We vermoeden dat het systeem binnen enkele jaren volledig ingeburgerd zal zijn", weet technisch verantwoordelijke Tim Tuboville van 4FM. Hij verwijst naar de toegenomen populariteit van navigatiesystemen de voorbije jaren. "Daarom was dit het juiste ogenblik om er mee te starten", luidt het.