Zoeken

Groene logistiek in Zwolle

Zwolle is een echte fietsstad. Met zo’n vijftig procent van de verplaatsingen binnen de stad op de fiets, behoort Zwolle tot de steden met het hoogste fietsgebruik in Nederland. Om het fietsen in Zwolle veiliger, comfortabel en sneller te maken, werkt de gemeente Zwolle voortdurend aan het optimaliseren van het fietsnetwerk. De meest recente innovatie is de Schwung app die door Koninklijke VolkerWessels onderneming Vialis samen met Moop Mobility is ontwikkeld. Met deze app wordt voor fietskoeriers binnenkort eerder groen aangevraagd bij zeven verkeerslichten. Dit als pilot om de groene logistiek in de stad te stimuleren.

Groene logistiek in Zwolle.jpg
Groene logistiek in Zwolle_2.png

Speciale aandacht voor fietskoeriers

Het aantal bezorgingen van webwinkels neemt toe. En dat geldt ook voor het aantal maaltijden dat thuis wordt bezorgd. Gemeenten zoeken met bedrijven en partners naar oplossingen om de leefbaarheid te behouden. Om de logistiek in steden schoner en slimmer in te richten is het inzetten van fietskoeriers een logische stap naar een duurzame toekomst. En dat is bovendien goed voor een sympathiek en schoon imago. Voor de fietskoeriers is in de Schwung app daarom een extra modaliteit aangemaakt. Bij het doorgeven van de snelheid en positie aan Schwung wordt zo bepaald of het een fietser of een fietskoerier betreft. Het wel of niet kunnen toekennen van prioriteit van de fietskoerier hangt af van de route, het tijdstip en de actuele situatie op het kruispunt. Soms is het niet mogelijk om binnen de wachttijden of aanwezigheid van andere verkeersdeelnemers (bijvoorbeeld ambulances) de fietskoerier voorrang te verlenen. De Schwung functionaliteit ‘kijkt’ samen met de andere verkeersregelingen op het kruispunt naar de meest veilige doorstroming in het verkeer.

De innovatieve en vitale wereldfietsstad

De fietser heeft al sinds de jaren ’70 een belangrijke plek in het beleid van de gemeente Zwolle. Door de Landelijke Fietsersbond is Zwolle in 2014 uitgeroepen tot fietsstad van Nederland. Sindsdien zijn diverse fietstunnels, -bruggen en -straten en gratis bewaakte stallingen in de binnenstad gerealiseerd om de innovatieve en vitale fietsstad te blijven. Zwolle is toonaangevend om vernieuwende oplossingen toe te passen. De Schwung app van Vialis is hier een mooi voorbeeld van. ”Het koppelen van data en slimme technieken toepassen, komt steeds meer voor. Met name het werkveld mobiliteit leent zich voor slimme toepassingen. We zijn benieuwd hoe de app gaat werken en kijken uit naar de feedback van de gebruikers. Hopelijk leidt dit tot meer gebruik van de fiets als logistiek vervoersmiddel.”, aldus projectleider Geert Jansen van de gemeente Zwolle.

Schwung8.jpg

Hoe werkt het?

Fietsen is een gezonde en duurzame manier om je in de stad te verplaatsen. Maar wie snel van A naar B wilt ervaart ergernis wanneer er veel moet worden gestopt voor verkeerslichten. De Schwung app op de smartphone van de fietser maakt verbinding met verkeerslichten in de buurt en vraagt al op grotere afstand groen licht aan. Normaal wordt een fietser pas opgemerkt door een detectielus in het fietspad of door gebruik van een knop bij de stopstreep. Met Schwung springt het licht, als de situatie het toelaat, sneller op groen en hoeven fietsers soms niet eens te stoppen. De app is zo ontwikkeld dat als je aan het fietsen bent, je de app niet hoeft te bedienen. Zo wordt voorkomen dat fietsers tijdens het fietsen op hun mobiel kijken.

Klaar voor de toekomst

Vialis zorgt voor beschikbaarheid en doorstroming in het verkeer, zodat iedereen met plezier kan blijven reizen. Ook op de fiets. De ambities van de gemeente Zwolle om een innovatieve en wereldfietsstad te zijn, passen naadloos in de visie van Vialis. Door de verbindende kracht van Vialis in te zetten om de veiligheid, duurzaamheid en doorstroming te verbeteren zijn wij met Zwolle klaar voor de toekomst.