Zoeken

Haaglanden mobieler door Tijdreizen

In de regio Haaglanden kunnen reizigers nu 'Tijdreizen'. Op de website www.tijdreizen.nl kunnen zij in een oogopslag zien met welk vervoermiddel zij het snelst kunnen reizen: met de fiets, de auto of het openbaar vervoer.

180px-tijdreizen_3.jpg
180px-tijdreizen_3.jpg

Op de website www.tijdreizen.nl staat hoe lang het duurt om met de auto, het openbaar vervoer of de fiets op de plaats van bestemming te komen. De website is een onderdeel van de 'Tijdreizen'-campagne, waarmee het Stadsgewest Haaglanden de 'keuzereiziger' wil laten zien dat er meer is dan de auto alleen. De campagne TijdReizen is bedoeld om reizigers binnen Haaglanden bewust te maken van de tijdswinst die ze kunnen boeken als ze een slimme keuze maken voor een vervoermiddel.

Dennis Weening wint TijdReisRace per fiets

Om die tijdwinst concreet te maken organiseerde het Stadsgewest een kick-off met een TijdReisRace. Drie bekende Haaglanders legden zaterdag 8 maart 2008 de afstand Leidsenhage - Het Plein af: Dennis Weening (MTV) op de fiets; Cesar Zuiderwijk (Golden Earring) met de tram en Kirsten van Dissel (TV West) in de auto. Het startschot werd om 14.10 uur gegeven door Peter Smit, regiobestuurder Verkeer en Vervoer van het Stadsgewest Haaglanden. Winnaar werd Dennis Weening in een tijd van 23 minuten. Cesar Zuiderwijk en Kirsten van Dissel volgden respectievelijk 5 en 12 minuten later.

TijdReizen.nl

Voor het die dag gereden traject en op dat moment van de zaterdag bleek de fiets dus het slimste vervoersmiddel te zijn. Voor andere trajecten en tijdstippen kan de uitkomst anders zijn. Op www.tijdreizen.nl staat een routeplanner om reizigers te helpen elke dag een doordachte, slimme keuze te maken.

 

Op www.tijdreizen.nl kunnen reizigers in de regio Haaglanden een reisadvies op maat opvragen voor zowel de auto, fiets als het openbaar vervoer.

Routeplanner Vialis

De routeplanner voor de auto is gebaseerd op de planner die Vialis ontwikkelde voor Haaglanden Mobiel, het twee jaar geleden geïntroduceerde reisinformatieproject voor de regio Haaglanden. Voor het berekenen van reistijden maakt deze planner gebruik van de actuele gegevens over de drukte op de weg in de stad en de regio. Detectoren bij VRI's, camera's met kentekenherkenning en meetsystemen op het hoofdwegennet voeden de informatiestroom, die vervolgens in de Vialis Traffic Factory tot kant en klare reisinformatie wordt bewerkt.

 

Voor het openbaar vervoergedeelte van de planner wordt gebruikgemaakt van de informatie van ov9292. De fietsplanner baseert zich op door Falkplan aangeleverde routes.