Zoeken
Wethouder Marja Ruigrok fiets met Schwung.

Haarlemmermeer zet Schwung in voor verbetering fietsdoorstroming

Vandaag gaf wethouder Marja Ruigrok (Verkeer & Vervoer) het startschot voor het gebruik van de Schwung app in Haarlemmermeer. Met de Schwung app hebben fietsers eerder groen licht waardoor ze minder vaak hoeven te stoppen. Zo zijn ze sneller op hun plaats van bestemming. De Schwung app is verbonden met zestien kruispunten in Haarlemmermeer.

Wethouder Marja Ruigrok fiets met Schwung.

Schwung in Haarlemmermeer.

Fietsen stimuleren 

De gemeente Haarlemmermeer groeit de komende jaren fors. Om die groei op een duurzame manier vorm te geven wil de gemeente het gebruik van de fiets stimuleren. Fietsen is namelijk niet alleen een manier om je te verplaatsen maar geeft ook plezier en draagt bij aan zowel de fysieke als mentale gezondheid. Daarom brengt de gemeente de komende jaren concrete verbeteringen aan in het fietsnetwerk en de bijbehorende voorzieningen. Een van die bijbehorende voorzieningen is Schwung, een oplossing ontwikkeld door Infoplaza en Vialis. 

Om de fietsdoorstroming in de gemeente te verbeteren, gaf verkeerswethouder Marja Ruigrok per fiets het ‘startschot’ voor de Schwung-pilot. 

“We willen dat inwoners en bezoekers ook in de toekomst prettig kunnen blijven bewegen. We geven de fiets graag alle ruimte. De Schwung app helpt daarbij. Hopelijk trekt dat meer mensen over de streep om de auto wat vaker te laten staan en op de fiets te stappen.”

Marja Ruigrok Wethouder Verkeer & Vervoer Haarlemmermeer

Voordelen Schwung 

Gebruikers van de Schwung app hebben eerder kans op groen licht bij de aangesloten kruispunten. Het is hierbij niet zo dat ze prioriteit hebben op andere weggebruikers, maar ze worden wel eerder gedetecteerd. Andere voordelen: je kunt vaker doorfietsen, hoeft minder lang te wachten en bent sneller op je bestemming. De Schwung app werkt ‘zelflerend’. Als iemand bijvoorbeeld iedere maandagavond rond 18 uur naar de sportschool fietst via dezelfde route, dan herkent Schwung dit als een favoriete route van de gebruiker. De app kan dan op de betreffende Schwung kruising(en), voor de juiste rijrichting, eerder groen licht aanvragen.

Privacy

Door leden van de gemeenteraad zijn vragen gesteld over privacy en het gebruik van data in de app. Voor het gebruik van de app is het nodig om de locatie te delen. De app verstuurt deze informatie anoniem waardoor het niet mogelijk is om de informatie te herleiden naar een persoon of een telefoon. De gebruiker is hierdoor een anonieme fietser en kan dus niet individueel gevolgd worden. Om misbruik van de app te voorkomen werkt de app met zogenoemde 'Multi Factor Authenticatie (MFA)'. Door het bevestigen van het telefoonnummer, weet de app dat de gebruiker een persoon is en geen robot. Het telefoonnummer wordt door de app nergens meer voor gebruikt. 

Schwung in Nederland

Schwung is op steeds meer plaatsen in Nederland in gebruik onder andere in Apeldoorn, Deventer, ‘s-Hertogenbosch, Almere, Breda, Emmen, Lelystad, Noordoostpolder en de Provincies Flevoland en Utrecht. In Haarlemmermeer is de app te gebruiken op zestien kruispunten.

De komende periode gaat de gemeente de groenaanvragen van de Schwung app monitoren. Als de toepassing van deze oplossing een succes blijkt, dan wordt de installatie ervan verder uitgebreid door Haarlemmermeer. 

Schwung is een oplossing van Infoplaza en Vialis. Meer informatie: www.schwung.nu.