Zoeken

Koning opent sluisdeuren en neemt het Reevediep in gebruik

Zijne Majesteit de Koning heeft donderdagochtend 14 maart 2019 in Kampen officieel het Reevediep in gebruik genomen. Het Reevediep is de nieuwe waterverbinding tussen de IJssel en het Drontermeer en is de afronding van het project Ruimte voor de Rivier IJsseldelta. 

FS548961.JPG
FS548961.JPG
© Freddy Schinkel

Met de aanleg van het Reevediep wordt hoogwater makkelijker afgevoerd en zijn meer recreatie- en woonmogelijkheden ontstaan in de IJsseldelta. Ook Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat was bij de ingebruikname aanwezig.

Koning Willem-Alexander opende de sluisdeuren, waardoor IJssel en Reevediep worden verbonden. Aansluitend heeft de Koning het nieuwe deltagebied bekeken en uitleg gekregen over het belang en de uitvoering van het project. Tijdens zijn bezoek heeft de Koning bewoners, uitvoerders en mensen die vanuit Social Return on Investment (SROI) tijdens het project aan werk zijn gekomen, ontmoet.

_DSC9297.jpg
© Rob Streep

Het Reevediep is onderdeel van project Ruimte voor de rivier Ijseldelta en wordt uitgevoerd door aannemerscombinatie ‘Isala Delta’ bestaande uit Boskalis en Koninklijke VolkerWessels onderneming Van Hattum en Blankevoort. Vialis is binnen het project verantwoordelijk voor het ontwerp en de realisatie van de technische installaties van de sluizen voor dit project.

Doel van het project is om de waterveiligheid in dit gebied ook in de toekomst te kunnen blijven borgen. Daarom is het nodig om de IJssel meer ruimte te geven. Bij hoogwater op de IJssel bestaat overstromingsgevaar voor Zwolle, Kampen en het achterland.