Zoeken

Met PRIS inspelen op de actuele verkeerssituatie

Meer veiligheid en efficiëntie. Minder irritatie, overlast en vervuiling. Het dynamische Parkeer Route Informatie Systeem (PRIS) verdeelt automobilisten over de beschikbare capaciteit van parkeergarages en -terreinen in steden. Grote parkeerplaatsen of -garages vormen een belangrijke factor in het parkeerbeleid van de gemeente. Ze bieden parkeercapaciteit in gebieden die veel publiek trekken, zoals winkelcentra en evenementenlocaties. Bovendien ontlasten ze de omringende woonwijken. Het is daarom belangrijk dat er optimaal gebruik van parkeerplaatsen en -garages wordt gemaakt. Om hierin optimaal te faciliteren implementeerde verschillende gemeenten in Nederland het PRIS van Vialis. Hierdoor ontstond er minder zoekverkeer in de stad, minder milieuverontreiniging en een gewaardeerde service aan automobilisten.

Vexpansie1a_3.jpg
Vexpansie1a_3.jpg

Onder andere de gemeenten Enschede, Haarlem, Leiden, Den Bosch en Alkmaar maakten de keuze voor het PRIS van Vialis, het dynamisch Parkeer Route Informatie Systeem dat automobilisten verdeelt over de beschikbare capaciteit van parkeergarages en -terreinen in steden.  De dynamische verwijsborden van het Parkeer Route Informatie Systeem informeren weggebruikers niet alleen over parkeerlocaties, maar ook over de kortste route daarheen.

De PRIS houdt rekening met de verwachte reistijd van de bestuurder naar de parkeerlocatie. De borden tonen een prognose van hoeveel vrije parkeerplaatsen er op de parkeerlocatie zullen zijn wanneer de automobilist die heeft bereikt. Het systeem kan de ingewonnen informatie ook aan derden leveren, voor andere doeleinden dan het verwijzen van verkeer. Denk bijvoorbeeld aan parkeerinformatie op de website van de gemeente.