Zoeken

Nieuw hightech busstation van Amstelveen geopend

Op 8 oktober 2009 opende de gemeente Amstelveen en de Stadsregio Amsterdam officieel het vernieuwde busstation in het Stadshart van Amstelveen. Bereikbaarheid en toegankelijkheid zijn flink verbeterd ten opzichte van de oude situatie. Een Dynamisch Reizigers Informatie Systeem (DRIS) van Vialis, extra (overdekte) fietsenstallingen, verhoogde perrons en nieuw meubilair zijn slechts enkele voorbeelden van de verbetering

2008-04-08_02.jpg
2008-04-08_02.jpg

De door Vialis geleverde DRIS informeert de reizigers over de actuele vertrektijden van de bussen op perrondisplays en door middel van een zeer groot overzichtsdisplay. Op de displays bij de haltes is een luidspreker ingebouwd voor slechtzienden, die met een druk op de knop dezelfde gegevens kunnen horen, die op het display te zien zijn.

 

Het systeem is aangesloten op de Transmodel servers van de Provincie Noord-Holland en door een in de bussen ingebouwd GPRS-volgsysteem wordt de actuele locatie van de bussen doorgegeven aan de centrale. Deze rekent snel de aankomsttijd uit en stuurt de gegevens via een ADSL-lijn naar de displays.

 

 

De haltedisplays en het overzichtsdisplay zijn aangesloten op het Vialis Internet Management Systeem (VIMS). De gemeente Amstelveen kan via een internetverbinding de status van de aangesloten displays bekijken. Het beheer en onderhoud van de displays wordt tien jaar lang door Vialis verzorgd. Ook gebruikt Vialis VIMS (Vialis Internet Management Systeem) om de status van de aangesloten apparatuur te bewaken. Naast de aangesloten displays heeft Amstelveen ook verkeersregelinstallaties aangesloten op VIMS.

 

 

In zijn toespraak tijdens de opening van het nieuwe busstation gaf Joss Tabak, wethouder mobiliteit, aan dat er heel wat werk verzet was op en rond het station en dat hij blij is dat het uiteindelijk gelukt is de informatiestromen van twee busmaatschappijen in één busstation bij elkaar te brengen. "Ik ben blij dat het nu gelukt is en dat de twee systemen met elkaar samenwerken. Ik hoop dat dit systeem, -dat aan de landelijke eisen voldoet,- nog jarenlang meegaat en vind het een echte verbetering voor de serviceverlening van het openbaar vervoer", aldus wethouder Tabak.

 

Zie ook: Dynamische reisinformatie busstation Amstelveen