Zoeken

Operationeel verkeersmanagement Den Bosch

Om de overlast van de wegwerkzaamheden aan de A2 voor het verkeer rond Den Bosch te beperken, wordt -voor het eerst in Nederland - Operationeel Verkeersmanagement toegepast. Met behulp van scenariomanagementsysteem 'ViValdi' zorgt Vialis ervoor dat het verkeer langs alternatieve routes wordt geleid.

180px_NMMagA2DBosch_2.jpg
180px_NMMagA2DBosch_2.jpg

Rijkwaterstaat, de provincie Noord-Brabant en de gemeente Den Bosch hebben gezamenlijk regelscenario's gedefinieerd die geactiveerd moeten worden zodra er werkzaamheden aan de rondweg worden uitgevoerd. Om de verkeersdrukte te spreiden, zal het verkeer tijdens de werkzaamheden langs omleidingsroutes over het stedelijk wegennet van de gemeente Den Bosch en het provinciaal wegennet worden geleid.

 

Het startsein voor de toepassing van een regelscenario wordt gegeven door de verkeerscentrale Zuid-Nederland en Vialis zorgt voor de verdere afhandeling hiervan.


Voordat een scenario wordt geactiveerd, controleert Vialis of een omleidingsroute de extra toevoer wel aankan. Verschillende verkeersregelinstallaties langs de route meten de verkeersdrukte en geven deze informatie door aan de Vialis Traffic Factory in Haarlem. Als uit berekeningen blijkt dat de capaciteit van de route toereikend is, wordt het scenario geactiveerd. ViValdi zorgt ervoor dat de DRIP's langs de route worden aangestuurd. Op de DRIP's verschijnen teksten om de automobilisten te informeren over de omleiding en om hen de juiste kant op te sturen. Daarnaast past ViValdi de werking van de verkeerregelinstallaties langs de route aan: om het (extra) verkeer vlotter te laten doorstromen worden de groentijden langs de route verlengd.

 

Het scenariomanagementsysteem 'ViValdi' wordt met succes toegepast rond Den Bosch, maar kan uiteraard ook op andere locaties worden ingezet.