Zoeken

Populaire led-verlichting in verkeerslichten aantoonbaar verbeterd

Led is tegenwoordig populair als verlichtingsbron. Niet alleen vanwege het lage energieverbruik, de lagere onderhoudskosten, de milieu- en klimaatvoordelen of het feit dat led-verlichting een hoge lichtopbrengst heeft, maar ook vanwege de lange levensduur van de led's. De afgelopen 10 jaar hebben led's revolutionaire ontwikkelingen doorgemaakt. In haar verkeerslichten gebruikt Vialis sinds kort ‘high power led's' met een zogenoemde ‘center light source'. Dit wil zeggen dat in plaats van de ca. 130 ‘traditionele' 5 mm led's tegenwoordig slechts 6 ‘high power led's' als lichtbron worden geplaatst. Uitval van ‘ledjes' binnen de led-modules van Vialis komt nauwelijks meer voor. Dit is mede te danken aan het feit dat er minder elektronische componenten en solderingen in de module worden gebruikt dan bij de oude led-technologie. Tevens is de module zelf dusdanig ontworpen dat de afvoer van de warmteontwikkeling van de led's op probleemloze wijze plaatsvindt.

De tegenwoordig door Vialis gebruikte ‘high power' led-technologie voldoet volledig aan de eisen, zoals gesteld in norm EN-NEN-12368  en de ASTRIN-grensvlakdefinitie (brancheorganisatie van de verkeersindustrie). De led's zijn uitgebreid in een geconditioneerde ruimte getest en gecertificeerd door Intron.

 

Led-modules in verkeerslichten zijn zwart en staan afwisselend in de vrieskou of in de warme zomerzon. Uit de in een laboratorium gehouden temperatuurbereiktesten blijkt dat de nieuwe led-modules temperaturen van -25 graden Celsius tot + 55 graden Celsius aankunnen. Daarnaast zijn de nieuwe modules bestand tegen een relatieve luchtvochtigheid van 70 %.  Sinds een half jaar plaatst Vialis de verkeerslichten met de nieuwe led's op straat. Inmiddels blijkt dat het uitvalpercentage in de praktijk zeer gering is ten opzichte van eerder gebruikte led-modules. Een positief signaal, zeker omdat de led's in de toekomst nog verder zullen verbeteren. Blijvende verbetering van Zichtbaarheid, Veiligheid, maar ook Bedrijfszekerheid ligt aan deze verdere doorontwikkeling ten grondslag.