Zoeken
Tekenmoment ProRail en Vialis beweegbare bruggen

ProRail en Vialis tekenen contract groot onderhoud zes beweegbare bruggen in Noord-Holland

Beweegbare bruggen zijn belangrijk voor Nederland. Ze zorgen ervoor dat trein- en vaarverkeer elkaar kunnen kruisen. Met het contract voor het onderhoud van zes van deze beweegbare bruggen in Noord-Holland zetten ProRail en Vialis zich in voor betrouwbaar vaarverkeer ter hoogte van spoorlijnen. Ook zorgen we zo goed voor deze beeldbepalende kunstwerken.

Vialis heeft van ProRail de definitieve gunning ontvangen voor het project gebied Noord West, vervangen componenten beweegbare spoorbruggen. Het gaat hier om de vervanging van de elektrotechnische en besturingstechnische installatie van zes spoorbruggen in Noord-Holland. De werkzaamheden zijn een mooie vervolgopdracht op de eerdere succesvolle realisatie en oplevering van de Markbrug waar Vialis in 2023 met zusteronderneming VolkerRail aan heeft gewerkt. 

Tekenmoment ProRail en Vialis beweegbare bruggen

“We zijn blij om Vialis aan boord te hebben voor dit mooie project,” zegt Michiel Bikker projectmanager namens ProRail. “Beweegbare bruggen zijn belangrijk voor Nederland. Spoor- en vaarwegen houden Nederland in beweging. Deze bruggen zorgen ervoor dat trein- en vaarverkeer elkaar kunnen kruisen. Het onderhoud aan deze bruggen is dus belangrijk voor het land. Samen met Vialis gaan we aan de slag met deze cruciale kunstwerken.” Sommige van deze bruggen zijn beeldbepalend, vertelt Michiel. “We gaan er daarom extra zorgvuldig mee om.”

Tijdens het tekenmoment tussen Vialis en proRail

Edwin Morren (Vialis) en Michiel Bikker (ProRail) tijdens het tekenmoment

Het groot onderhoud aan de zes spoorbruggen is een uniek project waarbij alle expertise is gebundeld vanuit één VolkerWessels team. Onder andere elektrotechniek, besturing, werktuigbouwkunde, telecommunicatie, civiel en bouwkundige aspecten. Dit bevordert een efficiënte uitvoering, want de werkzaamheden moeten in korte perioden worden uitgevoerd waarbij er geen treinverkeer en beperkt vaarverkeer mogelijk is.

Na het opstarten in het eerste kwartaal van 2024 wordt de eerste brug begin 2025 opgeleverd. De totale oplevering van de zes spoorbruggen staat gepland voor maart 2027. De bruggen worden dan vanuit de verkeersleiderspost in Alkmaar centraal op afstand bedient en bewaakt. Edwin Morren (Projectmanager bij Vialis)  is enthousiast over de ontvangen gunning. “We kijken ernaar uit om er, net als bij het voorgaande project, een succesvol project van te maken samen met ProRail en onze collega’s van VolkerRail”.