Zoeken

Rijkswaterstaat kiest Vialis voor intelligente wegkantstations Midden en Zuid-Nederland

Vialis heeft van Rijkswaterstaat de definitieve gunning ontvangen voor het ontwerpen, assembleren en leveren van intelligente wegkantstations. De opdracht met een looptijd van vijf jaar is verworven voor de regio’s Midden-Nederland en Zuid-Nederland. De inzet van intelligente wegkantstations maakt het mogelijk om, naast het verzamelen van verkeersinformatie, talloze andere functies toe te voegen om de doorstroming en veiligheid op snelwegen te verbeteren.

shutterstock_1892945305 (2) _small.jpg
shutterstock_1892945305 (2) _small_.jpg

“Als Vialis zijn we trots dat we de komende jaren voor Rijkswaterstaat de vervanging van de wegkantstations mogen realiseren. Wegkantstations die we in eigen beheer ontwikkelen, ontwerpen, testen en klaar maken voor de toekomst” zegt Jan Willemsen, Operationeel Directeur bij Vialis, onderdeel van VolkerWessels.

Van wegkantstation naar intelligente wegkantstations

Door het vervangen van circa 1000 wegkantstations naar intelligente wegkantstations, die aan het einde van de levensduur zijn, is het rijkswegennet binnen de provincies Utrecht, Flevoland, Noord-Brabant en Limburg klaar voor de toekomst.

IWKS A27 2.jpg
Intelligent Wegkantstation Rijksweg A27 - © Google Maps, 2019

De huidige systemen meten via computers in de kasten en de detectielussen in het wegdek de verkeersdrukte. De nieuwe en meer intelligente systemen bieden meer mogelijkheden voor het installeren van slimme software en applicaties op afstand. De intelligente wegkantstations kunnen in de toekomst ook voor andere toepassingen worden gebruikt. Voorbeelden hiervan zijn camera- en communicatiesystemen die zowel met de intelligente wegkantstation als met passerende voertuigen communiceren. Zo zijn weggebruikers via slimme oplossingen nog beter geïnformeerd en kunnen zij sneller anticiperen op verkeersdrukte wat bijdraagt aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de provincies.

Samen blijven werken aan veiligheid, duurzaamheid en doorstroming. Zo zorgen we voor slimme en efficiënte oplossingen om Nederland bereikbaar te maken en te houden.