Zoeken

Schwung bruikbaar op alle 50 kruispunten in ’s-Hertogenbosch

Voortaan krijgen fietsers sneller groen licht bij alle 50 kruispunten in ‘s-Hertogenbosch die werken met fiets verkeerslichten. Het slimme verkeerslicht signaleert naderende fietsers en reageert daarop met aangepaste groentijden zodat fietsers minder hoeven te wachten.

Schwung_app_DenBosch_small.jpg
Schwung_app_DenBosch_small.jpg

In november vorig jaar is het eerste slimme verkeerslicht bij het provinciehuis in ‘s-Hertogenbosch in gebruik genomen. Het plan was om dit jaar 10 verkeerslichten in onze gemeente ‘slim’ te maken. Jan Hoskam: “Ik ben enorm trots dat nu alle 50 verkeerslichten werken met de Schwung App.  Download de app zelf en ervaar hoe het werkt. Met deze slimme en innovatieve technieken maken we het fietsgebruik aantrekkelijker. De bereikbaarheid groter en zetten we in op duurzame mobiliteit.

Het gebruik van de Schwung-app is anoniem. De app is niet verbonden met de identiteitsgegevens van de gebruiker maar wordt enkel gebruikt als detectiemiddel. Door het gebruik van GPS kan de telefoon in de broekzak of tas blijven zitten. De app is zelflerend en houdt rekening met de routes van de gebruikers en reageert daarop. Het duurt dus even voordat de app reageert. Belangrijk te weten is dat de app geen groen garandeert zonder dat je hoeft te stoppen. De app zorgt voor het eerder en nauwkeurig melden van aankomende fietsers waardoor de kans groter is, dat je eerder groen licht krijgt. Met de informatie uit de Schwung app wil ’s-Hertogenbosch kijken of en hoe de doorstroming bij de kruispunten voor de fietsers nog verder kan worden verbeterd.

Smart mobility

De plaatsing van slimme verkeerslichten is onderdeel van het landelijke Partnership Talking Traffic, een publiek-private samenwerking voor de ontwikkeling en implementatie van innovatieve verkeerstoepassingen. Met deelname aan het Partnership Talking Traffic en andere smart mobility programma´s de overheid de bereikbaarheid, duurzaamheid en veiligheid verbeteren. Hiermee maakt de overheid zich klaar voor de toekomst zodat reizigers door het gebruik van data en slimme technieken, beter geïnformeerd, sneller en veiliger hun reis door de stad kunnen afleggen.