Zoeken

Sneller groen voor fietsers in gemeente Enschede

De gemeente Enschede geeft fietsers sneller groen bij verkeerslichten. Daarnaast verkort de gemeente de wachttijden bij een groot aantal verkeerslichten. Omdat Enschede een fietsstad wil zijn, krijgen fietsers meer prioriteit en kunnen ze vlotter doorfietsen.

shutterstock_294140165_small.jpg
shutterstock_294140165_small.jpg

Stel dat je smartphone ziet dat je op de fiets zit en een verkeerslicht nadert. Je telefoon stuurt dan automatisch een berichtje naar de centrale die de verkeerslichten aanstuurt. De centrale weet dat je eraan komt en zorgt ervoor dat je groen krijgt. Ook al zit je telefoon in je tas. Het klinkt als toekomstmuziek, maar binnenkort wordt deze innovatie gerealiseerd in Enschede. Een primeur in Nederland.

De uitrol van het nieuwe systeem vindt plaats op Kennispark Twente, de hightech innovatiecampus van Enschede. Begin november worden de verkeerslichten op de kruising Hengelosestraat – Auke Vleerstraat als eerste voorzien van dit systeem.

De gemeente voert deze proef uit binnen de campagne Enschede Fietsstad 2020 en werkt hiervoor samen met SMART-ontwikkelaar Mobidot, Infoplaza en Koninklijke VolkerWessels onderneming Vialis die de achterliggende techniek voor aansturing van de verkeerslichten leveren. Dit is dezelfde techniek als ook in de Schwung app wordt gebruikt.  


Meer informatie: www.schwung.nu.