Zoeken

Van slimme VRI’s tot smart city-databronnen

Vialis en Hyrde, twee Koninklijke VolkerWessels ondernemingen, ontwikkelen een ‘Smart City-datamarktplaats’ op basis van, verkeersoverstijgende sensortechnologie die verwerkt wordt in slimme VRI-palen in de openbare ruimte. Op de Vakbeurs Mobiliteit wordt deze Smart-City-datamarktplaats voor het eerst gepresenteerd.

shutterstock_560039179_small.jpg
shutterstock_560039179_small.jpg

Hyrde is een innovatieve organisatie die ‘IoT-oplossingen’ biedt voor  gebouwen, processen en systemen. Hiske Braaksma, head of operations bij Hyrde: “Binnen VolkerWessels hebben we in Vialis een interessante partner gevonden om een sprong te maken van verkeer- naar Smart City-data.”

Bestaande apparatuur op straat, zoals bijvoorbeeld VRI’s, worden uitgebreid met sensoren, voorzien van glasvezel en worden zo een data-inplugpunt voor allerlei verkeersoverstijgende sensoren. Denk aan sensoren die temperatuur, CO-2, geluid of luchtkwaliteit meten. Vialis heeft een enorme data-opslagcapaciteit, zegt Braaksma. “Deze snelgroeiende  ‘universele‘ databron verwerken we tot een datamarktplaats voor verkeer- en smart city-informatie.  Op deze marktplaats kunnen datadiensten worden aangeleverd en worden afgenomen.

Zo leveren we bijvoorbeeld powerfailuresensoren, zegt Braaksma: “Deze sensoren testen we momenteel op twee kruispunten. Zij geven aan of er spanning staat op een draad en op welke draad. Zo kun je bij een storing zien welke monteur er eventueel op af moet om de informatiestroom weer op gang te helpen.”   

Op de datamarktplaats kunnen afnemers een datapakket naar keuze afnemen. Zo zijn verkeerskundigen geïnteresseerd in verkeersbewegingen, weet Braaksma, “maar gemeenten krijgen, mede door de eisen van het klimaatakkoord, ook steeds meer behoefte aan data over gezondheid en leefbaarheid.”

De grondslag voor deze ontwikkeling is dat gemeenten willen verslimmen. Dat geldt niet alleen voor slim verkeer, maar ook voor maatregelen op het gebied van klimaat en gezondheid. Maar hoe tonen zij aan dat klimaat- en gezondheidsmaatregelen werken?  De traditionele apparatuur op straat ontwikkelt zich, volgens Braaksma, versneld tot een IT-ecosysteem voor integrale oplossingen.

Wat extra bijzonder aan deze samenwerking is, vult Braaksma ten slotte aan, “is dat twee bedrijven binnen VolkerWessels elkaar hebben gevonden en het mogelijk maken om slimme mobiliteit op te schalen naar slimme steden.”  Op de Vakbeurs Mobiliteit laten Vialis en Hyrde zien hoever ze nu al zijn met de sensor techniek en welke mogelijkheden ze voor de toekomst zien. Mogelijkheden die heel snel realiteit kunnen worden, verwacht Braaksma.

Wilt u meer weten? Registreer u nu. Vialis en Hyrde spreken u graag op 28 en/of 29 november tijdens de Vakbeurs Mobiliteit in Houten.