Zoeken

Verkeerslicht Sofie symbool voor vrouwenrechten

Het verkeerslicht Sofie van Vialis zal vanaf volgend jaar in Winnipeg, Canada aandacht vragen voor mensenrechten en specifiek voor vrouwenrechten. In Winnipeg wordt gebouwd aan een mensenrechtenmuseum dat in 2014 haar deuren opent voor het publiek. Door de speciale band met Canada en de Nederlandse prioriteit voor mensenrechten binnen haar buitenlandbeleid heeft de Nederlandse ambassade in Ottawa intensief contact met het mensenrechtenmuseum in oprichting. Dit heeft er toe geleid dat straks het vrouwelijke voetgangerslicht Sofie van Vialis op ludieke wijze aandacht zal vragen voor de rechten van de vrouw.

jun13.Sofie.110_1058.JPG
jun13.Sofie.110_1058.JPG

"Momenteel onderzoeken wij de verschillende vormen van een nadere samenwerking met het museum en de plaatsing van een vrouwelijk voetgangerslicht is er daar één van. Wij hebben voor deze plaatsing gekozen, omdat dit een leuke manier is om de vanzelfsprekendheid waarmee mannelijke figuren worden gebruikt op te merken", aldus de ambassade.

(Verkeerslicht) Sofie is in 2000 geboren bij een ludieke actie in Amersfoort, waarbij een onbekend gebleven actiegroep het verkeerslichtmannetje verving door een vrouwtje. Vialis maakte er een product van - aanvankelijk exclusief voor Amersfoort - , maar inmiddels ook aan te treffen in de stadscentra van Utrecht, Hilversum en Haarlem. Voor Winnipeg is ervoor gekozen om Sofie te plaatsen in een ViaLina-behuizing. Een internationale vakjury kende het ontwerp van dit 100 % Nederlands product in 2005 de IF Gold Award toe, de internationale "Design Oscar".