Zoeken

Vialis en gemeente Haarlemmermeer realiseren verkeersinstallatie op windenergie

Op 16 december 2016 is op de kruising van de Bennebroekerweg met de Rijnlanderweg (VT45-1264) de eerste VRI van Nederland die op windenergie werkt gepresenteerd.  

RJ6-9463_small.jpg
RJ6-9468_small.jpg

“In het verleden heeft de gemeente Haarlemmermeer Vialis benaderd met de vraag of we onderzoek hebben gedaan naar verkeerslichten op zon of wind” zegt collega Edwin Hensgens, Verkeerskundige bij VolkerWessels onderneming Vialis. “Ik kon met veel enthousiasme vertellen dat we ondertussen al 3 verkeersinstallaties in de gemeente Almere hebben staan die werken op zonne-energie.” Gemeente Haarlemmermeer is hier opvolgend een onderzoek gestart naar de mogelijkheden van windenergie. Dit resulteerde in de eerste VRI van Nederland op windenergie. Een (kleine) windturbine zorgt er op deze kruising voor dat er tot 3.000 kWh per jaar aan elektriciteit wordt opgewekt. Om een indicatie te geven, de verkeerslichten op deze locatie gebruiken circa 2.500 kWh per jaar. Dit is een mooi voorbeeld van een energie neutrale oplossing.

 

Ook is er direct gekeken naar het optimaliseren van de doorstroom. Maarten Strating, Verkeerskundige bij VolkerWessels onderneming Vialis verteld hier meer over “In de spits rijdt er op deze smalle polderweg met 60 km/h in de piek circa 1100 voertuigen per uur op de drukste richting. Voor de niet-verkeerskundigen onder ons: dat is best veel verkeer. Meestal is een weg dan twee keer zo breed met een snelheid van 80 km/h.” Na het bekijken van de regeling en het analyseren van de MV-files bleek er toch winst te behalen. “Door een andere blokindeling en aanpassing van diverse parameters is de vertraging in de ochtendspits met ongeveer 40% gereduceerd” zegt Strating.

 

De gemeente Haarlemmermeer en Vialis hebben met dit project op meerdere fronten winst behaald voor het milieu: duurzame energie door de wind en minder emissies dankzij een betere doorstroming van het verkeer.