Zoeken

Vialis en Nedap winnaar van Innovatieprijs ParkeerVak

Aansluitend aan de officiële opening van de ParkeerVak 2013 op 9 april werd de ParkeerVak Innovatieprijs uitgereikt. Het ‘Slim Parkeren-concept' van Vialis en Nedap is winnaar geworden van de Innovatieprijs 2013. De jury was onder de indruk van de samenwerking van beide bedrijven om tot een gezamenlijke oplossing te komen. De jury verwacht dat dit een belangrijke stap is naar een systeem dat de automobilist via zijn navigatie naar de dichtstbijzijnde beschikbare parkeerlocatie op straat brengt. Mocht de overheid het besluit nemen straks het NDPV (Nationaal DataWarehouse Parkeer Voorzieningen) op te richten, dan is de data van slim parkeren op straatniveau voor alle serviceproviders beschikbaar.

apr13.WinnaarInnovatieprijs.ParkeerVak.foto.jpg
apr13.WinnaarInnovatieprijs.ParkeerVak.foto.jpg

‘Smart-Parking'-concept

Het ‘Slim Parkeren'-concept van Vialis en Nedap maakt het vinden van een vrije parkeerplek in steden makkelijker (verbetering verkeersstromen) en vermindert tegelijkertijd het zoekverkeer. Vialis, een dochter van VolkerWessels, koppelt haar ViValdi-systeem voor dynamisch verkeersmanagement aan het SENSIT-systeem voor draadloze voertuigdetectie van Nedap. Uiteindelijk worden automobilisten tot op straatniveau geïnformeerd waar zij lege plekken kunnen vinden. De informatie kan door in-car systemen aan de automobilist worden doorgegeven. Handig voor de zoekende automobilist, efficiënt voor de exploitant van de parkeerlocaties, die hierdoor in staat is de beschikbare parkeercapaciteit beter te benutten, wat uiteindelijk zal leiden tot minder zoekverkeer, een efficiënter gebruik van parkeercapaciteit en vermindering van CO2-uitstoot en fijnstof

Door de technologieën van Nedap en Vialis samen te brengen, worden wegbeheerders en -gebruikers dynamisch en integraal geïnformeerd over doorstroming, benutting, reis- en parkeerinformatie. De parkeerverwijzing is daarbij beschikbaar voor parkeergarages, parkeerterreinen en straatparkeren. Met name dit laatste is uniek! Het concept is toekomstbestendig en sluit naadloos aan op de incar-technologie en de groei richting "Smart Cities".