Zoeken

Vialis introduceert touch screen-bediening

Wie kent niet het gemak van het beeldscherm dat gelijkertijd bedienpaneel is: de op het scherm getoonde menu-opties kunnen simpelweg worden geselecteerd door ze op het scherm aan te raken. Onlangs heeft Vialis deze techniek geïntroduceerd in verkeersregelsystemen, in de regelkast neemt een computerscherm dan de plaats in van de statische kruispuntplattegrond met de ernaast geplaatste bedieningsschakelaars.

touch-screen_1_0.jpg
touch-screen_1_0.jpg

Op het computerscherm wordt het betreffende kruispunt grafisch weergegeven. Bij (serieel) gekoppelde automaten zijn in de master automaat bovendien de kruispunten zichtbaar van alle gekoppelde automaten. Door slechts het aanraken van de zogenaamde 'touch buttons' kunnen alle detectie-, drukknop- en overige signalen eenvoudig kunnen worden gesimuleerd en op- danwel worden afgezet. Naar wens kunnen de knoppen voor 'regelen-knipperen' en 'alles rood' nog steeds als traditionele vertrouwde bedienschakelaars naast het computerscherm worden gemonteerd.

 

Het gebruik van tabbladen maakt het geheel erg overzichtelijk én maakt het mogelijk met veel meer informatie te tonen. Naast het aanzienlijk verhoogde gebruikersgemak heeft deze techniek nog een belangrijk voordeel: wanneer de lay-out van het kruispunt wijzigt, dan kan dit makkelijk worden geïmplementeerd en hoeft het bedieningspaneel van de verkeersregelautomaat niet te worden vervangen: een kostenbesparing voor de beheerder.