Zoeken

Zoetermeer eerste stad met parkeersysteem van de toekomst

Automobilisten worden in de binnenstad van Zoetermeer binnenkort snel en eenvoudig naar een vrije parkeerplek geleid. Dit is mogelijk door de samenwerking van Vialis en Nedap op het gebied van Smart Parking. Actuele informatie over beschikbare parkeerplaatsen wordt gekoppeld met elektronische informatieborden langs de wegen naar het centrum van de stad.

Vialis500x190.jpg
Boorwerk.JPG

De gemeente Zoetermeer is  de eerste gemeente in Nederland die gehoor geeft aan  de wens van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu om parkeerdata beschikbaar te stellen. Hierdoor kan een vrije parkeerplek sneller gevonden worden zodat de CO2-uitstoot vermindert en stadscentra aantrekkelijker worden voor automobilisten. Op den duur wordt de parkeerdata ook beschikbaar  via een app voor smartphones en navigatiesystemen in voertuigen. 

Startsein van de innovatieve parkeeroplossing in het centrum van Zoetermeer was het plaatsen van de laatste parkeersensor in een parkeerplaats op de Pilatusdam. Dat gebeurde door wethouder Haring op vrijdag 5 juli. Draadloze sensoren brengen straks real-time het aantal vrije én bezette parkeerplekken op de Pilatusdam, Tempel, Delftsewallen, CKC en Osijlaan in kaart. 

Volgens planning is het systeem medio oktober operationeel. Zodra het systeem in werking is gesteld communiceert zij met het verkeersmanagementsysteem van de gemeente Zoetermeer. Automobilisten worden dan via digitale informatieborden langs de toegangswegen geïnformeerd over waar de vrije parkeerplekken zich bevinden. 

Uit onderzoek en praktijkervaring blijkt dat dit systeem een positief effect heeft  op de doorstroom van het verkeer en de aantrekkelijkheid van de binnenstad. De verwachting is dan ook dat het winkelend publiek in de toekomst Zoetermeer makkelijker weet te vinden. Ook worden zo de reeds beschikbare parkeerfaciliteiten beter benut.