Zoeken

Zwolle beste Fietsstad

Zwolle is een echte fietsstad en dat heeft zich vertaald in de bekroning tot ‘beste Fietsstad van Nederland’. De helft van de verplaatsingen in Zwolle gebeurt met de fiets en dat maakt dat Zwolle het hoogste fietsgebruik van Nederland heeft. Vialis is er trots op een bijdrage te hebben mogen leveren aan deze benoeming tot Fietsstad van het jaar. Vialis deed dit door de verkeersregelinstallaties beter op het fietsverkeer af te stemmen, door onder andere het plaatsen van regensensoren, waardoor fietsers bij regenachtig weer meer en langer groen krijgen.

Zwolle.fietsstadvanhetjaar.jpg

Fietsen zonder hindernissen

De jury Fietsstad 2014 van de Fietsersbond noemt Zwolle "een stad waar de fietser zich zeer welkom voelt”. De juryleden zijn onder meer te spreken over de grote innovatiekracht van de gemeente Zwolle.
Zwolle onderscheidt zich op het thema ‘Fietsen zonder hindernissen’. Een belangrijk thema voor fietsers. Zaken als slecht wegdek, gevaarlijke kruispunten en onnodig omrijden kunnen het plezier in het fietsen flink verminderen en zijn soms zelfs reden om helemaal niet meer te fietsen. Zwolle gaat hier prima mee om door de fietser echt centraal te zetten.
Autoverkeer in en om de invalswegen van Zwolle wordt al enige tijd voorzien van actuele verkeersinformatie. Dit gebeurt met een dynamisch route-informatiesysteem, dat automobilisten reistijden en beschikbare parkeergelegenheden geeft. Zodra zich wijzigingen in de verkeersstromen voordoen, reageert het systeem direct en past zich aan, zodat het verkeer steeds de meest optimale doorstroming heeft. Dit alles gebeurt op basis van het verkeersmanagementsysteem ViValdi van Vialis. Een en ander leidt tot minder zoekverkeer en minder CO2-uitstoot. Voor de fietser leidt dit tot veiligere binnenstad en een schonere lucht.

Andere fietssteden

Zwolle is de vijfde stad die zich volgens de Fietsersbond Fietsstad mag noemen. Eerder gingen Veenendaal, Groningen, Houten en 's-Hertogenbosch met de eer strijken. Gemeenten waar Vialis ook haar steentje bijdroeg aan veiligheid, doorstroming en benutting, voor alle vormen van verkeer.

Zwolle.fietsstadvanhetjaar.jpg