Zoeken

Onze geschiedenis

Al bijna 100 jaar ervaring in het domein infrastructuur en mobiliteit. Vialis ontstond in 1999 door de samenvoeging van Nederland Haarlem en Volker Stevin Systems. In 2001 trad NMA Railway Signalling toe tot Vialis.

Vialis locatie Houten

De geschiedenis van Nederland Haarlem gaat terug tot 1925. In dat jaar werd Fabriek en Handelsbureau ‘Nederland' in het Haarlemmer handelsregister ingeschreven. Later werd de naam van het familiebedrijf omgedoopt tot Nederland Haarlem. In de eerste jaren was de onderneming vooral actief met het vervaardigen van apparatuur voor de mijnbouw. Met de groei van het verkeer in Nederland, begaf men zich ook op deze markt. Nederland Haarlem werd in 1991 onderdeel van Koninklijke Volker Stevin, het huidige VolkerWessels.

Volker Stevin Systems dateert uit 1948, toen Electro Rail (ER) werd opgericht. Hieruit ontstond in 1990 ER Verkeers- & Industriële Systemen, dat zich ook bezig ging houden met het wegverkeer. In 1997 kwam het bedrijf in handen van VolkerWessels.

In 2001 werd Vialis uitgebreid met NMA Railway Signalling. Dit bedrijf ontstond al in 1879 met de oprichting van de ‘Alkmaarsche IJzer- en Metaalgieterij', later omgedoopt tot ‘Nederlandse Machinefabriek Alkmaar' (NMA). Van 1960 tot 1991 maakte NMA deel uit van het elektronicabedrijf Philips. In 1991 is de organisatie verzelfstandigd onder de naam NMA Holding, met NMA Railway Signalling als een van de werkmaatschappijen. In 2007 ging TPA samen met Vialis en in 2011 vond een samengang plaats met VolkerWessels-onderneming Volker Infra Systems.

De laatste uitbreiding dateert uit het jaar 2013, toen IT&T samenging met Vialis.