Zoeken
Tiltsensoren IC Berlijn_1

Veiliger en sneller: Asset Insight levert monitoringsdiensten op het Twentse spoor voor ProRail

Een veiliger en efficiënter spoorwegsysteem dankzij geavanceerde monitoring

Bekijk de video

Asset Insight, onderdeel van Vialis, gaat in samenwerking met VolkerWessels Infrastructuur ondernemingen VolkerRail en Hyrde een baanbrekend monitoringproject uitvoeren op het Twentse spoor voor ProRail. Vanaf december 2023 wordt op meerdere locaties tussen Wierden en de Nederlands-Duitse grens bij Oldenzaal het spoor en de grond eromheen nauwlettend in de gaten gehouden. Dit project is ontstaan omdat de Intercity Berlijn (IC Berlijn) in de toekomst met zwaardere locomotieven gaat rijden, wat vraagt om extra aandacht voor de stabiliteit en veiligheid van het spoor.

Snellere treinen dankzij nieuwe locomotieven

Vanaf december 2023 zal de IC Berlijn een half uur sneller reizen tussen Amsterdam en Berlijn. Om dit mogelijk te maken, zal NS Internationaal gebruikmaken van zwaardere locomotieven die geschikt zijn voor beide spoorwegsystemen in Nederland en Duitsland. Hierdoor is er geen tijd meer nodig voor het omwisselen van locomotieven bij de grens, wat de reistijd aanzienlijk verkort. Echter, uit een grondig onderzoek naar de stabiliteit van het spoor tussen Amsterdam en de Nederlands-Duitse grens, blijkt dat op sommige delen van het traject de bodem niet stevig genoeg is om de zwaardere locomotieven met een snelheid van 130 kilometer per uur te laten rijden.

Tiltsensoren op spoorbaan

Veiligheid voorop: monitoring van de spoorbaan

Om de veiligheid te waarborgen en eventuele afwijkingen aan het spoor te detecteren, zal ProRail de stabiliteit van het spoor nauwkeurig in de gaten houden. Hiervoor worden verschillende soorten meetapparatuur gebruikt. Asset Insight heeft in samenwerking met leverancier Senceive in totaal 3622 tiltmeters op de dwarsliggers geplaatst. Deze geavanceerde sensoren meten de helling van de dwarsliggers en sturen deze gegevens draadloos naar een verzamelstation. 

Samenwerking en toekomstige ontwikkelingen

Dit monitoringproject in Twente is een belangrijke stap in het bredere landelijke onderzoeksprogramma naar de stabiliteit van spoorwegen dat ProRail samen met partners uitvoert. Met de verwachte groei van treinverkeer en de komst van meer, snellere en zwaardere treinen, is een stabiele ondergrond essentieel voor een duurzaam spoorwegsysteem. De kennis die wordt vergaard in dit project zal bijdragen aan toekomstige ontwikkelingen en verbeteringen van het Nederlandse spoorwegnet.

Tiltsensoren IC Berlijn_2

Een mijlpaal in infrastructuurmonitoring

Asset Insight is trots om samen met VolkerRail en Hyrde een bijdrage te leveren aan de veiligheid en betrouwbaarheid van het Nederlandse spoorwegsysteem. De succesvolle implementatie van de 3622 sensoren op het Twentse spoor, het grootste aantal sensoren dat ooit in één keer is geplaatst in Europa, markeert een mijlpaal in de monitoring van een veilige en beschikbare infrastructuur in Nederland.

Over Asset Insight

Asset Insight is een toonaangevende speler op het gebied van infrastructuurmonitoring en is onderdeel van Vialis, een VolkerWessels onderneming. Met uitgebreide expertise in monitoringtechnologieën, data analyses en inspectiediensten voor infrastructuuruitdagingen, draagt Asset Insight bij aan veilige, duurzame en beschikbare infrastructuur.

Neem voor meer informatie contact op met

Martijn van Beek

Martijn van Beek

Directeur Asset Insight