Zoeken
KnipselVRI.PNG

iVRI Houten

Maandag 21 november is in Houten de eerste slimme geregelde kruising in werking gesteld. Wethouder Kees van Dalen van de gemeente Houten en Willem Hartman, directeur Informatietechnologie & Mobiliteit van VolkerWessels onderneming Vialis, gaven hiermee het startsein voor deze proef met intelligente infrastructuur.

De verkeersregelinstallatie (vri) van de verkeerslichten geeft automobilisten via een app van Verkeerplaza informatie over hoeveel seconden het verkeerslicht op groen of rood springt. Dit zorgt voor meer veiligheid en een betere doorstroming.

De proef sluit aan bij de plannen van het ministerie van Infrastructuur en Milieu om te komen tot slimme verkeersoplossingen waardoor de infrastructuur beter benut kan worden. Weggebruikers die een verkeerslicht naderen en hier stilstaan ontvangen actuele informatie uit dat verkeerslicht: Tijd tot groen en rood, straks ook vertaald in een actueel snelheidsadvies, resterende wachttijd en wat de oorzaak is van de eventueel verlengde wachttijd. Alle verkeersdeelnemers weten waar ze aan toe zijn en de toegevoegde informatie leidt tot minder emissies.

De Staart is de verbindingsweg tussen de A27 en Houten, al het verkeer over deze weg passeert de geregelde kruising (De Staart/Hoofdveste/De Rede). Het hoofdkantoor van Vialis is in Houten gevestigd. In de gemeente Houten vonden Vialis en Infoplaza een partner die graag aan deze proef wilde meewerken. Dagelijks kunnen de medewerkers van Vialis datgene wat ze maken ook in de praktijk ervaren. Ook overige verkeersdeelnemers kunnen gebruik maken van de app.

Het is de bedoeling dat de komende jaren in eerste instantie zo’n 1200 verkeersregelinstallaties in Nederland worden omgebouwd tot ‘slimme’ verkeersregelinstallaties.