Zoeken

Slim verkeersmanagement in provincie Flevoland zorgt voor verbeterde leefbaarheid in regio

De druk op mobiliteit neemt toe. Om steden bereikbaar en leefbaar te houden is de vraag naar slimme mobiliteitsoplossingen groot. Om voorbereid te zijn op de toenemende drukte van evenementen en pretparken is de provincie Flevoland gestart met de Small Business Innovation Research (SBIR) oproep Smart Mobility. Vialis, onderdeel van VolkerWessels, heeft samen met Infoplaza Mobility en Traffic Service Nederland deelgenomen aan de SBIR oproep en is met vier andere partijen door naar de tweede ronde.

shutterstock_1701012232_small.jpg
shutterstock_1701012232_small.jpg

Evenementen zoals pretparken zorgen voor extra uitdagingen in het verkeersmanagement van een regio. Grote groepen bezoekers komen in hetzelfde tijdsframe naar een bepaalde locatie. Dit zorgt niet alleen voor opstoppingen op de weg, maar ook voor meer uitstoot en geluidsoverlast. In het verleden werd er gekeken naar het uitbreiden van wegen. Dit is niet kostenefficiënt omdat de wegcapaciteit slechts in een beperkt aantal uur overschreden wordt maar in het dagelijks gebruik wel voldoet.


Vialis kijkt vanuit haar expertise, samen met Infoplaza Mobility en Traffic Service Nederland, naar de mogelijkheden die er al zijn. Door te starten met een verkeerskundige analyse kunnen gericht (bestaande & nieuwe) maatregelen toegepast worden. Denk hierbij aan het afzetten van een rotonde zodat de hoofdstroom aan verkeer zo snel mogelijk wordt afgevoerd. Deze afzetting wordt door middel van LARS (live afsluitingen registratie systeem) direct zichtbaar in verkeer.nu en vervolgens in navigatiesystemen en evenementenapps. Door dergelijke oplossingen te koppelen aan elkaar en hiermee een totaaloverzicht te creëren kan er veiliger, sneller en duurzamer ingespeeld worden op nieuwe (tijdelijk) situaties, zoals verkeer rondom een evenement of een pretpark.

SBIR: van idee naar prototype ontwikkeling

Een SBIR is een innovatie-competitie om ondernemers uit te dagen nieuwe producten en/of diensten te ontwikkelen die gericht zijn op de aanpak van een maatschappelijk vraagstuk. Deze SBIR bestaat uit drie fase: in fase één wordt gestart met het beoordelen van de ideeën. In de huidige tweede fase wordt het prototype getest in een nader te bepalen praktijksituatie. De derde fase is bedoeld om het prototype door te ontwikkelen.